logo

Kérj árajánlatot tőlünk klímaszerelésre.

Teljes név (kötelező)

Email cím: (kötelező)

Tárgy

Üzenet

info@klimarton.hu
+36 20 538 7798

Split klíma, split klíma típusai

Split klíma, split klíma típusai

Split klímaberendezés, vagy más néven osztott klímaberendezés. A split klíma egy olyan osztott rendszerű légkondicionáló berendezés, amely egy különálló kültéri egységből, illetve egy vagy több különálló beltéri egységből áll. Ahhoz, hogy a berendezések működjenek, a két egységet össze kell kötni elektromos vezetékkel és rézcsővel. A kültéri, illetve a beltéri készülék ugyanis külön-külön önállóan nem működnek. A ma kapható klímaberendezések többsége split klíma. Érdemes a lehetőségekhez képest egymáshoz minél közelebb elhelyezni a kültéri és beltéri egységet, így nagyobb hatékonyságot érhetünk el.

Kialakítható egy kültéri egység mellé több beltéri készülék is, ezeket nevezzük duál (két darab beltéri egység), triál (három darab beltéri egység), illetve multi klíma berendezésnek (négy vagy több beltéri egység).

A split klímának több fajta típusa létezik, attól függően, hogy miként helyezzük el őket. Lényegi különbség nincs közöttük működésük tekintetében, beltéri egységeik megjelenésében térnek csak el. Ezek a légkondicionálók minden területen alkalmasak, legyen az fűtési vagy hűtési feladatok elvégzése. Ajánlott felhasználási területek: lakások, üzlethelyiségek, irodák.

Kivitelük szerint az alábbi split klíma típusokat különböztetjük meg:

Oldalfali split klíma: ez a leginkább elterjedt és legismertebb légkondicionáló berendezés. Általában egy beltéri és egy kültéri egységből állnak, melyeket szigetelt rézcső pár és kommunikációs kábel köt össze. Elterjedésének és tömeggyártásának köszönhetően ára viszonylag alacsony más típusokhoz képest, emellett kiépítése is olcsó és gyors.

Mennyezeti klímaberendezés/Parapet klíma: olyan esetekben alkalmazzuk, mikor nincs lehetőség oldalfali függőleges felületre helyezni a beltéri egységet, vagy építészetileg nem lehet magasabb falfelületre helyezni a készüléket, mint például a tetőterekben. Elhelyezhetjük az ablak alá a padlóra, mint egy radiátort, ekkor a mennyezet irányába fújja a levegőt, vagy a mennyezetre is szerelhetjük, ebben az esetben vízszintesen fújja a levegőt. A kültéri egység és a rendszer ugyanaz, mint az oldalfali klímaberendezéseknél, a beltéri egység elhelyezkedésében különböznek.

Nagy előnye a parapet klímának, hogy egyes típusainál lehetőség nyílik friss levegő csatlakoztatásra is. Főként üzletekbe, irodákba alkalmas, kisebb teljesítményű változatai akár lakásokba is ideálisak lehetnek.

Kazettás split klíma: ennek a típusnak a beltéri egységét álmennyezetbe lehet építeni, így abból szinte alig látszik valami, illetve kevés helyet foglal el a térből. Nagy terek egyenletes klimatizálására alkalmas légkondicionáló berendezés. A kazettás split berendezések három fajtába sorolhatóak a levegő irányának kifújása szerint: egy-, két-, illetve négyutas készülékek.

Az egyutas kazettás klímaberendezés inkább alacsony belmagasságú irodákba alkalmas, illetve olyan családi házakba, ahol kevés beépítési lehetőség rendelkezésre.

A kétutas kazettás klímaberendezés tágasabb nappali helyiségek, kisebb üzletek, irodák légkondicionálására alkalmas, míg négyutas kazettás készülék nagyobb helyiségbe optimális.

Légcsatornázható klíma: egy központi klímaberendezés, amihez több beltéri egységet is csatlakoztathatunk. A beltéri egység teljesen rejtve van, egyedül a levegő beáramlásának és elvszívásának kell megoldani az elhelyezését. Egyetlen beltéri egységgel több helyiségbe is szállíthatunk levegőt a légcsatornás klímaberendezés segítségével. A klíma telepítése több munkával jár, mint az oldalfali klímaberendezésé, de az eredmény egy szinte láthatatlan, a helységhez tökéletesen illeszkedő rendszer lesz.

A légcsatornás klímaberendezés nemcsak hűtésre, hanem fűtésre is alkalmas. Szinte minden területen kiválóan alkalmazható, üzletek, éttermek, szerverszobák mellett akár családi házak klimatizálására is alkalmasak.

Amennyiben bármilyen kérdése lenne, hívja a +36 20 538 7798 –as telefonszámot, vagy írjon üzenetet nekünk.

user-gravatar
klimarton
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website