logo

Kérj árajánlatot tőlünk klímaszerelésre.

Teljes név (kötelező)

Email cím: (kötelező)

Tárgy

Üzenet

info@klimarton.hu
+36 20 538 7798

Klíma története, a légkondicionálás története

Klíma története, a légkondicionálás története

A klíma története

A klíma története: a klíma vagy más néven légkondicionáló egy olyan berendezés, amely képes mesterséges hőmérsékletet teremteni zárt térben. Többnyire hűtésre használják, mikor a kültéri hőmérséklet sokáig nagyon magas. Ezen berendezések nemcsak épületekben, zárt utasterű járművekben is megtalálhatóak.

A társadalom többnyire hűtésre használja ezek az eszközöket, pedig fűtésre is alkalmasak lennének. Még nem fedezték fel az ebben rejlő lehetőséget, pedig a klíma kiépítése és üzemeltetése sokkal kevesebbe kerül, mint például egy gázcirkó kiépítése. Ezen kívül léteznek olyan körülmények, ahol más opció megvalósíthatatlan.

A klímák többsége úgynevezett split (osztott) klíma, ami egy kültéri és egy beltéri egységből áll, ezért kiépítése gyors és egyszerű. Nem véletlenül a legnépszerűbb technológia napjainkban, főleg lakossági használatban.

Irodák, üzlethelyiségek, éttermek hűtésére hatékonyabb készülékek az ún. légcsatornázható és a parapet klímák. Ezek a gépek teljesen beépíthetőek, egyenletesen és gyorsan tudnak nagyobb helyiségeket lehűteni.

A klíma története

 

Már az ókori Egyiptomban és Rómában is használtak vizet az épületek falának hűtésére, kényelmesebbé téve ezzel mindennapjaikat.

1820-ban, Angilában a légkondicionálás modernkori alapjait Michael Faraday fizikus alapozta meg azzal a felfedezésével, hogy amennyiben elpárolog a cseppfolyósított ammónia, az hűtésre alkalmas lesz. Ilyen elven működnek például a hűtőszekrények, viszont nem a legideálisabb a készülékek hatásfoka. Ahol azonban nem áll rendelkezésre áram, ott nagyon praktikusak, hiszen gázpalack segítségével is előállíthatjuk a szükséges hőt, ezenkívül rendkívül halk az üzemelésük.

1824-ben Dr. John Gorrie fizikus megalkotott egy olyan berendezést, amivel jeget lehet előállítani és hűteni ezzel a levegőt.

 

Eleinte kizárólag ipari céllal készítettek klímaberendezéseket, mivel nagyok és drágák voltak. Az első elektromos modellek pedig kimondottan veszélyesek voltak, mert a működésükhöz szükséges gáz mérgező és gyúlékony volt.

1920-as években Thomas Midgley Jr. kezdte el alkalmazni a freont, ami nem volt mérgező és gyúlékony sem, illetve szagtalan volt. Így terjedhettek el a háztartásokban a hűtőszekrények és a klímák is.

1990-es évek végén kiderült, hogy a freon gáz bizonyos fajtái rendkívül környezetszennyezőek, jelentős mértékben rombolják az ózonréteget és a globális felmelegedésben is nagy szerepe van. Így egyes vegyületeit (R12 és R22) betiltották. Helyette, a jelenleg ártalmatlannak mondott R407C és R410A típusokat használják.

user-gravatar
klimarton
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website